Crăciun la New York

Crăciun la New York

Când am fost prima și ultima oară la New York am stabilit că mă voi întoarce atunci când va fi îmbrăcat în haine de sărbătoare. Cei din generația mea (a copiilor cu cheia la gât) au crescut cu filmul Singur acasă. Cred că e filmul pe care l-am văzut de nenumărate ori și tot m-aș mai uita la el în fiecare an. Eram pe-atunci foarte fascinată de New York-ul din film și nu îmi închipuiam că voi ajunge vreodată acolo.

Planificarea călătoriei

Anul acesta mi-am promis că fac tot posibilul să ajung acolo. Am profitat de zilele libere de 1 Decembrie, am așteptat o promoție bună la biletele de avion și uite așa am plecat la drum.

Biletele de avion le-am luat direct de pe site de la Delta, cu escală prin Amsterdam. Au costat aproximativ 500 euro/pers dus-întors, luate cu 4 luni înainte de plecare, la promoție.

Cazarea am vrut să fie cât mai aproape de Times Square pentru că este foarte important pentru mine să fiu chiar în centrul orașului, să ma pot întoarce la hotel când obosesc sau îngheț. Făcând cercetări pe internet, am aflat de un hotel, Moxy NYC Times Square by Marriott, ce urma să se deschidă în septembrie 2017, cu un stil arhitectonic ceva mai aparte, ce targetează generația millenials. Am făcut o rezervare fictivă pe Booking și am așteptat primele review-uri reale ale hotelului. Când acestea s-au dovedit a fi în regulă, am făcut rezervarea.

Deși review-urile spuneau că sunt camere foarte mici și zgomot, am preferat acest hotel în detrimentul altora, deoarece era nou deschis. Se știe că hotelurile din Times Square sub 5* pot lăsa de dorit la capitolul curățenie deoarece sunt hoteluri foarte vechi. Oricum ar fi fost, nu am vrut să renunț la locație, pentru mine contează mai mult ca orice atunci când vizitez un oraș. A costat 200 usd/noapte/cameră.

New York este un oraș scump de vizitat atunci când vrei să stai în centru, în apropierea Crăciunului. Dacă totuși vrei să-l vizitezi pe bani mai puțini, poți opta pentru hoteluri din zona Manhattan Midtown East și faci cam jumătate de oră pe jos până la Times Square, sau să stai în apropiere de Wallstreet lângă o gură de metrou, sau și mai ieftin, să stai în boemul Brooklin. Dacă ești adeptul hotelurilor de lux, alege din numeroasele hoteluri de 5* ce oferă o superbă vedere către Central Park și de ce nu, poate chiar hotelul în care s-a filmat Singur acasă: The Plaza.

Transferuri nu am rezervat în avans. De la aeroportul JFK la hotel am ajuns cu metroul. De la aeroport am luat linia E și am schimbat la Jamaica Station cu linia roșie. A durat aproximativ o oră. De la hotel la aeroport, pentru că se înmulțise numărul de bagaje, am vobit la recepție și ne-a rezervat un transfer. Noi fiind 5 persoane, era mai avantajos decât Uber. Pentru 1-2 persoane, recomand totuși Uber.

Itinerar

Am ajuns seara în New York și am ieșit la cină. Știam de data trecută că se mănâncă bine în zona Hell’s Kitchen, așa că ne-am dus direct acolo. Am ales un pub pentru atmosfera de la interior. Seara localnicii se opresc în baruri și restaurante când termină serviciul. Este foarte aglomerat și cu greu găsești locuri disponibile. Vei fi luat pe sus de gălăgia și buna dispoziție a americanilor, iar distracția te face să nu te mai simți un străin (asta dacă nu ajungi într-un astfel de loc după un drum de 15 ore și o diferență de fus orar de 6 ore 😊).

După cină, am dat o fugă la Rockfeller Center să vedem pregătirile pentru marea seara a aprinderii brăduțului.

A doua zi am luat la pas orașul. Am plecat spre Wall Street unde am vizitat bursa și primăria, taurul, apoi ne-am oprit pe faleză pentru a vedea Statuia Libertății și a admira skyline-ul New Jersey. Cel mai bun punct din care puteți vedea Statuia este din spatele Pier A în parcul Robert F Wagner. Sau dacă vremea este bună și ajungeți la prima oră ca să nu prindeți aglomerație, puteți opta pentru o croazieră ce vă lasă la Statuie și Ellis Island. Biletele pot fi achiziționate online sau de la vânzătorii din zona Battery Park.

Brooklyn

De aici am luat metroul până în Brooklyn. Mie îmi place foarte mult acest cartier și mi-ar plăcea să stau măcar o dată aici când voi veni să mai vizitez New York. Casele foarte cochete denumite rowhouse, străduțele înguste, priveliștea asupra Manhattanului, faleza îți dezvăluie partea romantică a New Yorkului. De la baza Podului Brooklyn am luat un ferry până în Midtown East. Dacă vremea e bună, puteți traversa în mers Podul Brooklyn.

Seara am hoinărit pe străduțe oprindu-ne pe la Piața de Crăciun din Bryant Park unde este amenajat, an de an, un superb patinoar și multe căsuțe cu suveniruri și finger food. Am mers apoi la Central Station unde de asemenea era amenajată o piață de Crăciun.

A treia zi a fost dedicată muzeelor. Celebrul Muzeu de Stiințe Naturale te poartă în lumea dinozaurilor, principala atracție, dar și în lumea speciilor dispărute de animale și a Cosmosului. Este o atracție potrivită pentru familii deoarece copiii vor avea ocazia să învețe foarte multe lucruri interesante.

Muzeul Național de Științe ale Naturii

De la Muzeul de Științe Naturale la Metropolitan Museum of Art am traversat pe jos Central Park, savurând un hot dog newyorkez de la food trucks. Metropolitan Museum of Art este dedicat pasionaților de artă. Veți găsi aici picturi, sculpturi, ceramică, țesături celebre de pe tot cuprinsul planetei. Ce pot să vă zic e că dacă vreți să vizitați tot muzeul, trebuie să-i dedicați o zi întreagă.

În muzee nu este permis accesul cu bături acidulate. La intrare aveți posibilitatea să lăsați bagajele la garderobă gratuit. La casa de bilete nu este aglomerație. Unele muzee, nu te obligă să plătești bilet de intrare, în schimb trebuie să faci o donație de minim 1usd.

După turul de forță al muzeelor am traversat Central Park și ne-am oprit la Piața de Crăciun din Columbus Circle, o piață ceva mai deosebită prin faptul că aici se vindeau și produse handmade locale. Seara a avut loc ceremonia de aprindere a bradului la Rockefeller Center și cu toate eforturile depuse, nu am reușit să ne apropiem mai mult de 2 blocuri de locație, fiind un număr extraordinar de mare de entuziasmați veniți să vadă festivitatea. Ne-am oprit in Times Square, am hoinarit prin magazine, am luat cina la piața de Crăciun de pe Broadway, iar noaptea ne-am retras la Sky Bar-ul de la hotel care ne-a ținut trezi în fiecare noapte cu muzica la maxim. De data asta, dacă tot nu puteam să dormim, am fost în mijlocul acțiunii.

Rockefeller Center

În ultima zi am luat din nou la pas Manhattan. Am făcut o incursiune in Macy’s, celebrul magazin unde găsești branduri americane de top la prețuri accesibile, apoi ne-am îndreptat spre Top of The Rock de unde am admirat panorama asupra New Yorkului noaptea. Biletele se achiziționeaza de la subsolul clădirii și intrarea se face la ore programate. Am ieșit apoi in Rockefeller Center unde am admirat bradul aprins cu mii de luminițe și celebra stea Swarovski din vârf.

Mâncare și băutură

În SUA restaurantele sunt etichetate cu litere de la A la D în funcție de condițiile în care se prepară mâncarea. Vă recomand totuși să le alegeți doar pe cele cu litera A în geam. Un singur fel de mâncare poate pleca de la 15-20 usd/pers pentru mâncare tip fast food, iar dacă optați pentru o friptură, depășește 20 usd în funcție de ceea ce comandați și de restaurant (vorbim de restaurantele pentru clienți cu venituri medii).

Trebuie să știți că majoritatea hotelurilor în SUA nu oferă mic dejun, sau dacă oferă, micul dejun este foarte slab din punct de vedere a diversității. Continental breakfast include produse de patiserie, cereale cu lapte, cafea, ceai, iar european breakfast adaugă și ou, brânză topită, șuncă. Eu totuși recomand să luați micul dejun la una din zecile de cafenele din oraș care în aceeași sumă oferă o diversitate mai mare și mult mai apetisantă. Sunt deschise de la prima oră și în plus intri de la prima oră în forfota orașului care îți dă energie.

Ce pot să vă zic e că atât cât am stat în New York am simțit spiritul Crăciunului la tot pasul. Decorațiuni imense împodobesc majoritatea parcurilor și piețelor, patinoare în aer liber în punctele cheie ale orașului, mirosul de scorțișoară din piețele de Crăciun, vitrinele magazinelor care se iau la întrecere în decorațiuni speciale, suvenirele speciale cu orașul împodobit, agitația și bunadispoziție a localnicilor vor rămâne adânc înrădăcinate în mintea oricărui călător venit aici să trăiască minunea.